Tot bloei komen
Tot bloei komen betekent voor een mens, dat hij zichzelf en zijn kwaliteiten tot ontplooiing laat komen, daarbij laat hij zijn negatieve kanten los, zoals stekeligheid, minderwaardigheid, jaloezie, hebzucht, drift, bitterheid en allerlei andere beperkende negatieve kwaliteiten, waarmee hij zichzelf en de ander in de weg staat.
In de plantenwereld zien we dit principe ook terug. Neem bijvoorbeeld een distel. Zijn bladen zijn hard en stekelig. Hij lijkt de buitenwereld op afstand te willen houden ! Zijn bloesem daarentegen is een fluwelige pluizebol. Dit is een duidelijk voorbeeld van de transformatie van deze plantensoort. Zijn harde stekels zet hij om in zachtheid, net als een mens die anders naar het leven leert kijken en zijn essentie leert kennen. Bewapening maakt plaats voor openheid. De distelbladen en stengel bevatten bitterstoffen.
Deze zijn toepasbaar als stimulerend middel om de lever te prikkelen,waardoor de lever reageert met gal produceren, hoe beter dat stroomt, hoe schoner hij wordt. Hier vindt het reinigingsproces plaats met het scherpe,prikkelende aspect van de plant.
Om de lever te reinigen kunnen we ook de bloesem gebruiken. Deze heeft het prikkelende van de plant niet meer in zich en ontspant het orgaan door de zachte energie van de bloesem ; laat zijn vervuiling daardoor automatisch los. De bladen en stengels werken dus vanuit een agressieve prikkel, terwijl de bloesem vanuit een vredige trilling hetzelfde bewerkstelligt. Dit is een duidelijk voorbeeld van de polariteiten zoals we die overal in de plantenwereld tegenkomen.
Werken met een kruidenmiddel kan daarom effectief zijn, de bloesem doet hetzelfde, maar op een minder confronterende manier.
Elke plantensoort heeft een eigen karakter, dat overeenkomt met een overleef patroon van mensen: De eik heeft verharding in zich, de kerspruim : angst, de wilg : slachtoffergevoelens, hulst : haat,
duizendguldenkruid : zich op de tweede plaats stellen ……en ga zo maar door . Elke plantensoort heeft zo zijn eigen karakter, wanneer iemands overleefpatroon overeenkomt met die van een plantensoort kan de bloesem als genezende factor dienen.
Met een passende bloesemremedie kunnen we dus een overleefpatroon omzetten naar een meer harmonieuze levenshouding, daardoor ook ontspannend en genezend op het fysieke lichaam.
Ieder mens heeft in het lichaam opgebouwde celgeheugens, relaterend aan vroegere periodes van zijn leven, ook deze kunnen opgeruimd worden, wanneer we de inhoud van het celgeheugen kennen. Dit kan het beste gebeuren met een goed geoefend invoelend vermogen.
Dr Edward Bach (1886-1936) heeft de grondslag gelegd voor de bloesem remedies. Hij beschreef 38 remedies , dat werd de traditionele Bach set. Daarna ontstonden de Californische, de Bush remedies en meer, allemaal het principe volgend van Edward Bach.
Elke plant en bloesem hebben hun eigen genezende werking,
dat is een natuurwet. Elke plant transformeert zich in zijn bloesem.
De plantenwereld om ons heen past meestal het best bij de gemiddelde Nederlander, daarom zijn er nu ook heel wat bloesem remedies van planten uit eigen land.